Tannsteinsfjerning og avansert tannbehandling på hund og katt

Visste du at over 80% av alle hunder og katter over 4 år har lidelser relatert til tannproblemer? Tann- og tannkjøttproblemer er noe av det vi ser oftest.

Det hyppigste vi ser er tannstein og p.g.a. dette betennelse i tannkjøttet som etterhvert fører til tap av støttevev og benvev rundt tennene. Skader på tenner er heller ingen sjeldenhet på hunder og katter. Man må være klar over at dersom kjæledyret har skader på tennene gir dette smerter akkurat som på mennesker. Man bør ukentlig ta en titt i dyrets munn og særlig sjekke jeksler og hjørnetenner da det er disse som vi oftest behandler for skader. Dyr har et annet smertespråk enn oss mennesker slik at det ikke alltid er like lett å se at de har smerter.

Tannstein begynner under tannkjøttranden og arbeider seg oppover kronen som et brungult belegg. Tannstein består av kalk fra spytt sammen med bakterier og matrester. Dersom dette får utviklet seg videre blir det lommer under tannkjøttet og tannkjøttet trekker seg tilbake slik at deler av røttene kan komme fram. De tenner som ofte først affiseres er de bakre jeksler idet de ligger badet mye i spytt da spyttgangen munner i nærheten av disse tenner.

Tannproblemer er mer vanlig hos mindre hunderaser enn på større.

Det er fint om du klarer å pusse tenner på dyret ditt. Det er viktig å trene på dette fra dyret er ungt av.

Det kan også være lurt å gi dyret ditt tørrfôret tørt. På denne måten får tennene noe å arbeide med, da dette skaper friksjon og reduserer sjansen for tannstein.

Det finnes også spesialfôr som hjelper mot tannstein, i tillegg til at tyggebein kan hjelpe noe.

Kontakt oss ved akutt skade eller hvis dyret har mye tannstein som bør fjernes. Det er ofte nødvendig og regelmessig få fjernet tannstein på sitt kjæledyr. Noen trenger årlig, andre et par ganger i året og noen få kanskje bare hvert 2. år.

Skadde tenner må i de fleste tilfeller trekkes eller plomberes/rotfylles hos dyrlege. For å gi dyret en skånsom og smertefri behandling utføres dette under narkose.

Dersom det bare er tannstein som behøver fjernes, trenger man ikke nødvendigvis legge dyret i narkose. Det er likevel svært viktig og for dyrets beste at det utføres med god sedasjon. Dette legger også til rette for at arbeidet kan gjøres riktig og ordentlig. Tannstein blir fjernet med ultralyd. Det er viktig at tennene blir polert etterpå slik at de får en glatt overflate. Digitale tannrøntgenbilder må ofte tas for å vite om røttene er i orden.

Valper feller sine melketenner i en alder av 4-6 mnd. Det hender at noen melketenner ikke faller ut, oftest hjørnetennene oppe og nede. Det er viktig og til dyrets beste at disse blir snarlig og riktig fjernet slik at de nye, blivende tenner får rikelig plass og vokser riktig, og blir sunne og sterke. Dersom dette ikke blir gjort kan det forårsake store bittfeil som plager dyret. Når vi trekker melketennene gjøres dette i narkose med lokalbedøvelse i tillegg.