Huggorm og våre kjæledyr

Når solen titter fram på våren, våkner også vår eneste giftige slangeart opp fra vinterdvale. Da jakter den på smågnagere eller den soler seg og nyter skogens ro, før den plutselig får en nysgjerrig og ivrig hundenese opp i ansiktet. Huggormen hugger da i selvforsvar og treffer gjerne nese/snuteparti eller frambein.

Det er ikke uvanlig at hunden blir bitt av huggorm i skogen, men katter blir svært sjelden bitt. De er raske nok til å unnslippe en hissig orm.

Hva gjør jeg hvis hunden eller katten min blir bitt av hoggorm?

Hold hunden i ro! Det er veldig enkelt å bære de minste, men kanskje ikke så lett med en stor hund på 60 kg. Da må man gå rolig til bilen, eller så kan de sterkeste prøve å bære hunden med brannmannsløftet.

Hunden eller katten må så fraktes raskest mulig til veterinær hvor det igangsettes væskebehandling for å skåne indre organer som lever og nyre. Eventuelle giftstoffer skylles da raskere ut.

Tidligere anbefalte man å gi prednisolon ved bitt, men det er ikke lenger prosedyre. Det gir heller en falsk trygghet. Ikke alle huggormbitt inneholder gift, og det vurderes hos veterinær om det er nødvendig med motgift.

Er hunden svært påkjent gis hunden eller katten motgift, og den holdes under oppsyn til faren er over.

Det går som regel bra, selv om et bitt kan være svært alvorlig. Spesielt for de minste hundene.

Symptomer på huggormbitt er:

  • Hevelse nese eller andre kroppsdeler.
  • To små prikker i huden.
  • Blålig hud og sterke smerter i bittområdet.
  • Halthet.
  • Nedsatt allmenntilstand.

Mistenker du at katten eller hunden din er bitt av huggorm? Ring oss på telefon 62 81 18 00